Jump to content
Regany

Fg f6 over boosting

Recommended Posts

Hi guys, cars been at the tuners for a over 2 weeks now the car is having a problem with over boosting we have taken off the turbo (3582r) and have got the turbo ported and new flapper but it's still boost spiking we have tried all the obvious reasons and have no idea why it's doing it the actuator is a 12psi turbosmart any information would be greatly appreciated cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites

We did that before we ported out the turbo and it spiked.  next thing we are going to try is different springs but I doubt that'll change it the springs it has in it equal to 12psi but arnt the combination that are on the chart turbo smart give you as a combination for 12psi so I'm not sure if it's that or not

Share this post


Link to post
Share on other sites

if it spikes on the stock actuator with the boost solenoid bypassed, then you have a mechanical problem... the wastegate is either getting stuck closed (or not opening correctly) the actuator isn't setup correctly (pre-load etc).

Share this post


Link to post
Share on other sites

It's the factory turbo not gtx, was spiking to 21psi 

 

Was only making about 330kw at 4500rpm spiking to 21psi boost curve isnt very nice though staggers up and the fuel was rich as

Share this post


Link to post
Share on other sites

just put the stock actuator back on and check it with a compressor to ensure it opens the flap completely at about 10-12psi or so, then plumb the actuator directly to the front of the turbo and see if it overboosts. If it still overboosts in that sort of situation, the only way for it to happen is for your wastegate to be stuck closed mechanically in some way shape or form.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boost spike before wastegate was to be expected. Maybe port job is crap. Seen plenty of dodgy flappers sticking. 

 

Good tuners know all these things. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Your doing well to see 21psi on a stock turbo. Sounds like the gate is stuck closed.

Remove your boost solenoid from the equation and see if it still does it. Aka plug hose from front housing straight into the wastegate actuator.

If so it's a port/actuator issue.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...