Jump to content


jim985

Bf Ignition Barrel Problem - Need Help

Recommended Posts

Hi

I went out to start my car today and the key spins freely in the barrel and nothing happens. the car does not start. There seems to be a weak click between position I and II but nothing between II and III.

I did a search and found some topics on BA having similar issues but in those topics the cars all started, where as mine nothing happens at all. They also had the key springing back to the off position where as min will just sit where ever it is left

Has anyone had this issue before, or know what it is or how to fix it?

cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites

The igniton switch has failed, we have a locksmith here in brisbane that fixes them for $400 but if you cant find someone to fix it youl need a new steering column, $1200 or wreckers job

Share this post


Link to post
Share on other sites

ford only sell as complete columns and they can vary according to vin, we paid $900 for a RTV ute column only last week and just before christmas we paid near enough to $1700 for a territory column

Share this post


Link to post
Share on other sites

If I was to get a replacement steering column, is it an ok DIY job?

Can I use the barrel from my car and put it on the replacement steering rack to keep using the same key or doe these keys have some type of chip in them that will screw all this up.

As you can probably tell I am pretty confused about this situation.

Thanks for the help.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok so if I get a column from a wreckers, I can pull mine out, swap my barrel onto it and put it into the car. This will mean my original keys will work without the need to reprogram anything?

In my town the local mechanics don't seem to like to do anything more than log book servicing, and seeing as the car wont start my options seem limited.

edit: my keys are the flat type that I think are standard of BF models. The car is an 08 BF2 XR6T.

Edited by jim985

Share this post


Link to post
Share on other sites

my BA key seems lose in the ignition, like you go to turn it and it turns freely then finally clicks...been like this for a couple years........im guessing not normal...should I check and make sure the back plate is secure?

cheers

Share this post


Link to post
Share on other sites

yep, there's a few options these days, my local locksmith who is set up very well with all the latest equipment did not even know there was a problem with the late model fords

Share this post


Link to post
Share on other sites

depending on which issues the car has, there is a fix for the return spring issue, but I'm not prepared to do that on a paying customers car as if it fails they will expect a warranty ( and so they should) if they have paid for a job, I'd prefer to do things 100% correct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weve never had one come back, but if one did our bloke would surely fix it if it was his fault, we give customers both options, $400 or $1500 you can guess which one they choose

Share this post


Link to post
Share on other sites

So I have started pulling apart the car to try and fix this issue. So far I have the steering wheel off, the plastic cover off the column and all the wires unplugged.

I have hit a snag now as I don't know how to get the steering shaft off the part that I am trying to remove. I have take some photos of where I am up to with it.

post-34842-0-45465900-1359003593_thumb.j

post-34842-0-95600200-1359003666_thumb.j

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok so I have swapped over the Key barrel and the PATS circuit board onto a replacement column I got from the wreckers.

Plugged it all in and bolted it back together but car still wont start.

The key seems to function normally now, with the right clicks etc, but the car doesnt do anything at all when the key is turned.

The ICC screen says Security code error.

I was under the impression that I this wouldn't happen if I used my original key, barrel and PATS board.

Is there anything I can do or will I have to get it towed to ford after all?

I have an X3 flash tuner if that makes any difference?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cycle the key a few times, disconnect the battery for 10 min, make sure battery isnt flat, if none of that works it maybe ford time... It shouldnt happen if all youve replaced is the bare column, did u remember to plug the pats reciever in?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah I am sure it is all plugged in. I have the battery disconnected at the moment. I will try the key thing too. I assume I cycle the key with the battery connected.

The only thing that was not connected was one white plug on the passenger side of the column, which I can't see any other plug for. It is part of the ignition switch loom. The repair manual I was using shows pics of it not connected at all, so I assume it is for column gear shifts or something.

Thanks for the help.

Edited by jim985

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

  • Donation Box

    Please donate to support the community.
    We appreciate all donations!


FordXR6Turbo.com Powered by Invision Community

×